Književni susret s hit autorom: Kristian Novak stiže u škurinjsku garažu

Književni susret s hit autorom: Kristian Novak stiže u škurinjsku garažu

Prva sezona jedinstvenog programa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima” završit će druženjem s Kristianom Novakom u tamnim škurinjskim garažama. 

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, održat će se finalni autorski susret ciklusa “Knjiga na nezgodnim mjestima“, a gost će biti poznati hrvatski književnik Kristian Novak. Lokacija će biti naselje Škurinje, garaže u jednoj stambenoj zgradi (Ulica Save Jugo Bujkove 44). U neposrednoj lokalnoj zajednici s Novakom u subotu 16. 10. u 18 sati razgovarat će se o njegova dva popularna romana, pisanju, profesorskom radu i naravno, pitati ga da li bi se preselio na Škurinje. 🙂

Rezervacije mjesta na susretima su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr

Nekoć državni reprezentativac u judu, danas profesor na germanistici, Kristian Novak u književnim je krugovima postao poznat nakon romana Črna mati zemla(Algoritam, 2013.) Manje je poznato da Črna mati zemla nije autorov prvi roman – ta je čast pripala “mladenačkom” djelu Obješeni (Insula, 2005.), za koje autor kaže da ga je pisao pune četiri godine, te “ponekad treba raditi na nečemu unatoč tome što se možda čini da nema baš nikakvoga smisla.”

Usporedno s radom na polju stručnih publikacija, gdje je također aktivan i zapažen, pisao je i pisao, inspiraciju nalazio u suvremenoj književnosti i uspomenama na odrastanje u Međimurju, te pomalo dogurao do drugog romana, koji će ga dovesti do slave (i određene zloglasnosti) u domaćim literarnim krugovima. Za Črnu mati zemlu kaže da dobar dio uspjeha u pisanju duguje većem broju svojih prijatelja, uključujući jednog koji je “Pročitao i umjesto komentara pribio uokvirenu prvu stranicu mog teksta na zid u svojoj dnevnoj sobi. Pa kako da onda čovjek ne dovrši roman?!” Sve ostalo je povijest.

No, Novakov treći roman, Ciganin, ali najljepši (OceanMore, 2016.) knjiga je koja ga je zapravo dovela pod sva svjetla reflektora, na popise bestselsera i duge popise čekanja u Gradskoj knjižnici Rijeka, kao i brojnim drugim knjižnicama diljem zemlje. Roman, koji problematizira pitanje “Drugog”, pitanje izopćenosti iz kulture u kojoj smo rođeni i neprihvaćanja u kulturi u kojoj živimo, migracije i suvremeno društvo, te se dio radnje ponovno vrti oko autorovog rodnog Međimurja.

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.