Predstavljanje prvog broja fanzina Balkonske novine, aplikacije Urban AR i mini zelene knjižnice

Predstavljanje prvog broja fanzina Balkonske novine, aplikacije Urban AR i mini zelene knjižnice

U četvrtak 21. 11. u 18 sati u našoj bazi (stan Dnevni boravak/MO Škurinje/Save Jugo Bujkova 44) čeka nas lijepo druženje s trostrukim (kreativnim) povodom.

Predstavit ćemo prvi broj našeg gerilskog uličnog kvartovskog fanzina, nastalog pod geslom Balkonske novine, a od glave do pete nastalog na radionicama izrade fanzina uz mentorstvo profesionalne dizajnerice. Fanzin je tiskan risografskom tehnikom te predstavlja inovativan iskorak u mikrolokalno kvartovsko novinarstvo. Na predstavljanju moći ćete saznati sve o načinu uključivanja, sljedećim brojevima, otvorenoj formi i kreativnim mogućnostima.

Uz fanzin bit će predstavljena i aplikacija kvARt odnosno njena engleska varijanta Urban AR. Riječ je o prototipu jednostavnog mobilnog alata baziranog na mogućnostima tehnologije proširene stvarnosti, a uz pomoć koje svatko s odgovarajućim mobitelom može jednostavno vizualizirati različite komunalne i urbanističke ideje za uređenje naselja i svakodnevnog ambijenta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti u Google Play Storeu, a priprema se i iOS varijanta.

Dodatni šlag na sve bit će predstavljanje početnog fonda lokalne male knjižnice, a koja će biti fokusirana na teme zelene paradigme, održivog razvoja, urbanizma i sl. Predstavit će se ujedno i koncept malih lokalnih portunskih knjižnica koje svatko može samostalno organizirati u svojem portunu.

Projekte je kroz javne potrebe u kulturi i javne potrebe u tehničkoj kulturi podržala Primorsko-goranska županija, a aktivnosti je dio programa Škurinja kao jednog od 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Aktivnosti provodi Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž.