Eiguliai – prijateljski kvart Škurinja iz Litve

Eiguliai – prijateljski kvart Škurinja iz Litve

Jedan od najvažnijih dijelova programa “27 susjedstava” Rijeka 2020 Bolje Vas Našli upoznavanje je, spajanje i stvaranje prijateljstva sa susjedstvima iz Europe za koja jučer možda nismo znali da postoje, a s kojima imamo toliko zajedničkog prostora učenja i rada.

Naši prijatelji, koji će nam i stići 2020. godine na kvartovski festival u lipnju, nalaze se u Litvi, gradu Kaunasu koji je nositelj projekta Kaunas 2022 Europska prijestolnica kulture za 2022. godinu te njihovom naselju Eiguliai, nastalom kao sovjetskom betonskom bloku bez ičega.

E sada je puno toga drugačije. Fotografije pokazuju suštinu slojeva – u Eiguliaiu sada postoji vrlo praktičan ogranak knjižnice koja je pravi mali kulturni centar. Građani su zajednički napravili mozaik na jednoj zgradi kao dio Fluxus Labas eksperimentiranja prema kojem je svatko umjetnik.

Nedavno je uređen prekrasan velik zeleni park. Susjedi su se počeli baviti vrtlarstvom na neočekivanim mjestima. Jedan bivši nekorišteni pješčanik postao je prostor rasta pomidora. Nije poanta u tri pomidora, poanta je u pokušajima, druženju i vladanju svojim ambijentom.

Ima u Kaunasu i puno drugih momenata koji su inspirativni primjerci. Oslikani balkoni, bunkeri u kojima su i rave partyji Šančių Kioskas, murali koji nadmašuju maštu, urbani vrtovi Šilainių Sodai kojima se ne vidi kraja… Svašta se može i treba.