Iskoristimo što imamo: Mala balkonska kulturna oaza

Iskoristimo što imamo: Mala balkonska kulturna oaza

Osim što smo uz “Kulturu na balkonu” saznali kako izraditi jednostavnu i jeftinu klupicu za ulicu, danas učimo kako bolje iskoristiti zid i unijeti dašak zelenila.

Stiglo je proljeće i počeli ste provoditi više vremena na svome balkonu. Navirujete se preko ograde i uz dozu ljubomore, primjećujete kako kod susjede bujaju nove cvjetne gredice. Ima i nešto začinskog bilja, a čini se da će biti i peršina za juhu.

Nije vam jasno kako sve to uspijeva na dva kvadrata balkonske površine. Uz malo organizacije i praktičnih rješenja, i vaš balkon može biti reprezentativan.

Ovo je stanje prije i poslije naše akcije na škurinjskom balkonu i imamo recept za njenu provedbu.

IMG_0107

Slika 1.

Prije nego što krenete u kupovinu potrebnog materijala i elemenata za preuređenje, pospremite svoj balkon i pregledajte stvari koje godinama čuvate na balkonu. Možda će vam nešto poslužiti za uređenje. U ovom projektu, trebali biste se voditi idejom recikliranja i repariranja postojećih stvari.

IMG_0018

Slika 2. 

Mi smo za uređenje koristili kašetice različitih veličina od kojih smo izradili stalažu tj. policu za teglice i važeve različitih veličina. Kašetice se poslažu u različite formacije te se međusobno povežu vijcima i maticama. Obavezno ih treba premazati zaštitinim lakom jer će biti izložene različitim vremenskim uvjetima.

IMG_0019

Slika 3. 

Kad cvijeće počne bujati i pčelice zazuje, poželjet ćete sjesti u svoju balkonsku oazu. Osigurajte si stolac koji je dovoljno velik da bude udoban i dovoljno malen da ne zauzima puno prostora u vašoj oazi.

IMG_0066

Slika 4. 

Bojom ćete uvijek unijeti živost i povezati različite elemente. Ovisno o tome što bojite, odaberite boju i ne zaboravite na kraju na završni premaz.

IMG_0054

Slika 5.

Kada ste pripremili policu, stolac i dekoraciju za balkon, možete početi s pripremom bilja za balkon. Ovisno o orijentaciji balkona, odaberite bilje. Imajte na umu i koliko često se možete brinuti za bilje. Ako mislite da nećete biti redovni sa zalijevanjem, radije se odlučite za biljke koje ne treba često zalijevati kao npr. sukulente. 

IMG_0078

Slika 6. 

Osim bilja, na vašoj stalaži osigurajte i mjesto za alat i zemlju za presađivanje. Nek se nađe i mjesta za šalicu kave i kakvu dobru knjigu.

IMG_00107

Aktivnost je dio projekta “Kultura na balkonu” kojeg zajednički provode Udruga za urbanu regeneraciju “Kuraž”, Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020, a podržava program Actors of Urban Change.