Korona situacija: kvartovski lipanjski festival odgađamo, ali ideja Škurinjskog kulturnog centra počinje svoj novi put…

Korona situacija: kvartovski lipanjski festival odgađamo, ali ideja Škurinjskog kulturnog centra počinje svoj novi put…

Dragi prijatelji i podržavatelji, 

kao što se već moglo naslutiti iz procesa koji su nas zahvatili proteklih tjedana škurinjski festival od 11. 6. do 14. 6., a kojim se naselje kulturnim sadržajima na neobičnim urbanim lokacijama oplemenjuje s konačnim ciljem oblikovanja potrebe za specifičnim lokalnim Škurinjskim kulturnim centrom, neće se dogoditi u planiranom terminu i obliku. 

Središnji razlog je činjenica da ga je nemoguće na adekvatan način pripremati u ritmu poremećenih komunikacija, obvezne distance i relevantnijih poslovno-životnih problema. Prema svim najavama masovna i veća okupljanja u zatvorenim prostorima neće tako brzo doći na red normalizacije, putovanja suradnika iz europskih zemalja neće biti moguća, a digitalne varijante uopće ne bi odgovarale smislu i cilju iako ćemo imati takvih aktivnosti i sadržaja kroz sljedeće mjesece i tjedne.

EPK “na stajanju”

No za nas je još važnije da je cijeli koncept i potreba za formom takvog festivala izlazila iz konteksta programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i specifične programske linije 27 susjedstava među kojima je Škurinje od 2017. godine kada je grupa građana prijavila inicijativu poticanja kulturnih sadržaja u naselju u svrhu podizanja kvalitete života.

Provoditelj programa je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, a podržavatelj ove konkretne festivalske aktivnosti trebalo je biti poduzeće RIJEKA 2020 koje se, što se može detaljno saznati iz napisa u medijima, nalazi u fazi prilagođavanja novim okolnostima i to na dosta radikalan način otpuštanjem gotovo svih zaposlenika. Cjelokupni program EPK se također reosmišljava, pa kada budemo imali informaciju o formi u kojoj i naše aktivnosti mogu naći mjesto u njemu, o tome ćemo komunicirati.

Vlastita produkcijairizik

Sredstva obećana za produkciju festivala i cjelogodišnji program Dnevnog boravka, Udruga nije dobila te nije za sada poznato hoće li ih dobiti što naravno taj konkretni projekt čini produkcijski neizvedivim. Članovi “Kuraža” snose i unose u svim svojim aktivnostima svu odgovornost, upraviteljske aktivnosti, vlastito vrijeme i resurse ne bi li honorirali sve uključene kreativne suradnike i pokrili materijalne troškove te bi bilo izrazito neodgovorno provoditi izrazito ambiciozne aktivnosti bez za sada postavljenih temelja. Mnogi od tih suradnika ste bili i vi koji ste se prijavljivali za sudjelovanje sa svojim aktivnostima. 

Kada smo 2017. godine, bez ikakvih resursa, “samo” s idejama, vizijom i voljom uspjeli s izborom naselja među 27 susjedstava bili smo izrazito sretni i zapravo euforični. Ipak, projekt Rijeka 2020 u tom specifičnom dijelu mijenjao je oblike i domete, svakako financijske parametre prema sve skromnijim okvirima na koje se moglo računati, pa puno ambicioznijih zamisli nije realizirano, što nam svakako nije bilo drago, ali nikada nismo htjeli odustati jer zamisao Škurinjskog kulturnog centra odnosno Škurinja kao kvalitetnijeg i sadržajnijeg mjesta za život je nešto naše potpuno osobno i neovisno od projekta Rijeka 2020 i njegove sudbine.

Trebalo je i u mnogočemu bilo je to gorivo koje pogoni i pokreće stvari. Iz svega izlazimo kao snažnija organizacija i pojedinci, s puno prijateljstava sa škurinjskim i europskim prijateljima, puno potencijalnih suradnika i projektnih prijedloga, puno medijskih priči… 

Nema predaje: prema novim putevima

Što se dalje budućnosti tiče ona je za nas vrlo jasna – zamisao Škurinjskog kulturnog centra nam je življa nego ikad, kroz sav učinjeni posao dodatno se produbila i oblikovala te ju vidimo kao našu središnju aktivnost sljedećih godina. Dođe li sa strane RIJEKA 2020 do informacije da se dio aktivnosti može realizirati, da imamo prostor za osmišljavanje novih, s drugačijim značenjem i tehnologijom, to ćemo s veseljem i učiniti. Također koristimo priliku za zahvalu svim zaposlenicima RIJEKA 2020 koji su podržavali razvoj našeg programa, ali su sada zbog mjera racionalizacije otpušteni.

Dugoročno naravno moramo vlastitim resursima, znanjem i voljom kao Udruga za urbanu regeneraciju “Kuraž” tražiti novu metodologiju realizacije i sva potrebna sredstva za tako složenu poslovnu avanturu jer to je potpuno naša inicijativa – nije politička, gradska, županijska, državna… Što mi napravimo to ćemo imati. Ideja nam ne manjka, docsovi su već puni, ali bit će potreban period novog slaganja i borbe s obzirom na poremećeni ritam i ostvarene gubitke kroz već uložene napore.

Ali slika s ceste nam je vodič. Čujemo se, vidimo se. Do tada držite se i pomognite susjedima koji ne mogu.