5 razloga za “gaming na fasadi”

5 razloga za “gaming na fasadi”

“Gaming na fasadi” koji smo par puta probno izveli uz PS4 i Crash Bandicot Team Racing, a sljedeće proljeće i ljeto nadamo se redovito, ima više svrha.

Razbiti famu da su to “glupe igrice”.

Suvremene igre za konzole poput PS4 naslova uglavnom nisu “igrice”, nešto banalno i bezveze. To su cijele knjige, priče, filmovi, slojevi umjetnosti na kojoj rade ponekad timovi s preko 100 članova kada je riječ o najjačim naslovima. Riječ je o ogromnom poslu, zato nam je važno shvatiti i sljedeću točku.

Kreativne industrije su bolje od autosalona.

Kreativne industrije su široka fronta zanimanja i praksi, a njihov dio je i proizvodnja video igara. Ogroman posao, s puno zaposlenih, različitih vještina (programeri, dizajneri, glazbenici, scenaristi…), puno truda i dosta eura. Draže nam je da u stanovima nastaju djeca koju zanimaju takve stvari, da nastaju firme koje rade takve stvari, nego prodajni autosaloni. Kao što kažu da dobri pisci trebaju prije svega puno čitati, dobri “game developeri” moraju dosta i igrati.

Igre su skup sport, zato pristup svima!

Suprotno uobičajenoj predodžbi da su baš svi nešto ovisni o videoigrama, većina djece između 8 i 13 godina starosti zapravo uopće nema pristup kvalitetnim konzolama i naslovima. Vrti se puno toga lošeg s mobitela ili laptopa. Uzrok je naravno skupoća i stvarno malo je kojoj obitelji ok dati par tisuća kuna za uređaj, a onda za sve naslove između 300 i 600 kuna. Vjerujemo da sva djeca trebaju imati pristup najvećim kreativnim dostignućima današnjice.

Iskorištavanje prostora i svih mrvica koje imamo.

Igra na fasadi naravno nije slučajna. Bijele fasade (dobro ok, ova još nije baš savršena) su pravo kino platno. I svašta nešto. Ti malo džepovi između zgrada su malo kino. Radionica. Učionica. Svašta. Dodatno takve situacije razbijaju monotoniju, ne mora ritam svega biti auto-stan, eventualno birc.

Stablo, park i igralište su nezamjenjivi

Nekako vjerujemo da što je vrijeme oko igranja videoigara osmišljenije manja je šansa za onaj ulazak u neki ovisnički moment. Uostalom na njega češće navuće neki junk i glupi naslovi (kao i s hranom uostalom) nego neke dobre, zabavne, kreativne i smislene stvari. U svakom slučaju, posebno prije desete godine stablo, park, igralište i lopta su nezamjenjivi.