Actors of Urban Change: program koji daje snagu

Actors of Urban Change: program koji daje snagu

Kroz program Actors of Urban Change našli smo se u društvu stručnjaka za društveni razvoj, urbanizam i inovacije.

Urbanizam, urbanistički razvoj i promišljanje o urbanizmu jedno je od najvažnijih prostora ljudskog rada i kreativnosti – gradovi određuju kako živimo, kako se osjećamo, ponekad i koliko i kakvih životnih prilika imamo. U tom kontekstu svoje vrlo važno mjesto imaju kultura i knjižnice koje su puno više od oplemenjivanja i nadogradnje razvoja neke sredine – npr. kultura i pristup kulturnim uslugama, prostorima stvaranja i spajanja ljudi određuje cijele prirode naselja, ljudi, ritam svakodnevice…

Od 16.5. do 21.5. u njemačkom Hamburgu održana je finalna konferencija programa Actors of Urban Change, generacije 2017.-2019., a dio kojeg je s projektom “Kultura na balkonu” bila i naša knjižnica. Timu Rijeka (predstavnici Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž, Gradske knjižnice Rijeka, RIJEKA 2020) pridružio se kao poseban gost i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović.

20190518_102856

Na konferenciji su, kao i u cijelom programu, teme bile upravo kako stvarati kvalitetne zajednice, revitalizirati prostore, oblikovati prostore života i stvaranja. Hamburg je vrlo zanimljiva sredina za takve razgovore – to je izrazito dinamična, pokretna, a svakako treba reći i posebno bogata sredina koju karakterizira poseban spoj industrije, lučkog posla i kreativnog sektora.

Vježba i praktičan rad bio je središte fokusa pa smo imali priliku upoznati lokalne građanske inicijative za npr. pokretanjem kvartovskog društvenog centra te smo im uz mentorstvo mogli pružiti i naša znanja i prijedloge.

20190520_160105

Kroz program Actors of Urban Change tim Rijeka imao je priliku raditi konkretne produkcije na području Škurinja (izdvajamo razvoj koncepta male portunske knjižnice), pravilnije konceptualizirati zamisli o budućem razvoju, aktivnosti, umrežiti se sa stručnjacima iz cijele Europe koji će biti potpora u daljnjem radu. Actorsi su bili prostor susreta potpuno različitih, pa smo imali priliku za susret s urbanistima, društvenim inovatorima, arhitektima, aktivistima, inače netipičnim društvom koje se čini kao pravi zalog za budućnost u kojoj su knjižnice društveni centri.