Škurinjski kulturni centar – WTF?!

Škurinjski kulturni centar – WTF?!

Škurinjski kulturni centar – on je tamo gdje nešto dobro stvaraš.·

Škurinje je naselje s puno centara. Trgovačkih. Automobilskih. Vrtnih. Ali. Nema knjižnice. Nema društvenog doma. Nema kulturnog centra. Ako ćemo iskreno nema ni normalnog centra naselja u obliku kakvog javnog trga. Prostori susreta su kafići, dućani, komercijala i kupovina.

Ipak, postoje mali džepovi. Neki su na otvorenom. Neki u stanovima. Neki u portunima. Svi oni pomažu da korak po korak u škurinjski život kvalitetnije uklopimo kulturu i umjetnost. Murali čine zidove ljepšima, skulpture mijenjaju ružne prostore, glazba gasi buku automobila, a čitanje knjiga ubija dosadu i daje nam rast kakvom se nikada ne nadamo.Škurinje ima i problem prostora i urbanizma. Malo je naselja na svijetu koja se nalaze na takvom brdu. Nejasna su ili čudna vlasništva terena.

Ali tome pomažu umjetnost i kultura.

Naš kulturni centar je imaginaran. On nema točnu adresu i kvadraturu, ali čine ga svi programi, aktivnosti, eksperimenti, radionice, akcije (….) koji se događaju u raznim ulicama. Činite ga vi kada posudite knjigu u bibliobusu. Činite ga vi kada oslikavate zid ispred zgrade. Činite ga vi kada svirate gitaru na balkonu.

Škurinjski kulturni centar je oko nas i u nama.

Hvala na podršci.