Zašto 2021. može biti početak nečeg zakon iliti važni procesi koje treba imati pod okom i sa Škurinja

Zašto 2021. može biti početak nečeg zakon iliti važni procesi koje treba imati pod okom i sa Škurinja

Svašta se očekuje ili ne očekuje od druge polovice 2021. godine, ali ima zanimljivih procesa koji mogu odrediti i budućnost života na Škurinjama. Netko će jednom pogoditi u ovaj gol. 🙂  

Pandemija će odsvirati svoje posljednje note

Pandemija koronavirusa će nestati ili bar postati nešto manje opasno. Ako sve prođe dobro s cjepivom i prirodnim tokom ovakvih virusa očekujemo da se stvar stavi u razumne okvire i postupno nestajati kroz drugu polovicu 2021. godine. Svakako se nadamo da neće biti tako opasna. To je naravno velika promjena koja je pozitivna.

Ono što treba imati na umu da ćemo svi imati i dalje naše razne izazove posla i života, razne psiho posljedice, države financijske posljedice pa to ne znači da će nas oplahivati valovi ogromnog optimizma. Naša poruka je samo se čvrsto držite stvaranja onoga što vas veseli i odmjereno gledati i na euforiju (poslije nestanka koronavirusa) i pesimizam (zbog puno posljedica).  

I da virus ne nestane naučili smo da kao zajednica trebamo biti snažniji s više optimizma i podrške.

Najvažniji lokalni izbori u novijoj gradskoj povijesti

Za svibanj 2021. predviđeni su lokalni izbori na kojima će se birati novi sastav gradskog vijeća i novi gradonačelnik. Oni su izrazito važni za Škurinje jer naravno da o interesima vijećnika, gradonačelnika i pročelnika ovisi interes i za rad na raznim modelima kvartovskih kulturnih centara.

Dosadašnji gradonačelnik Obersnel kako je najavio tako je i učinio – neće više kandidirati što je povijesni trenutak s obzirom da funkciju obavlja 20 godina i doista je obilježio jednu eru.

Mi nemamo kandidata na kojeg ćemo vas uputiti prstom, nama je važno i da novi gradonačelnik uvažava Škurinje, shvaća izazove jednog ovakvog naselja te razmišlja o prostoru i ljudima izvan okvira trgovačke djelatnosti. Zanimaju nas neki inovativniji modeli parkiranja, tranzita, šetnice, energije i naravno kulturni život, infrastruktura i sadržaji.

Razmišljanje o EPK ostavštini i budućnosti bar do 2025. godine… 

Rijeka izlazi izvan okvira projekta Europska prijestolnica kulture. Bit će puno procjena što se uradilo, što nije, što je loše, što dobro. Neke rasprave bi mogle biti i grube i bučne, treba dobro raščlaniti što je važna i smislena, a što nekakva dnevnopolitička tema. Mi smo pokušali koliko smo mogli s naših par ruku.

Taj projekt je bio važan potisnik, imao je svoje mane, a i nesretne situacije s pandemijom i borcima oko političkih ideologija. Projekt “Benčić” će promijeniti puno logike oko funkcioniranja i konzumiranja kulture u Rijeci. Pitanje postaje što je riječka kultura do 2025. i mi o tome imamo volje razmišljati i raditi, posebno kroz okvir kvartovske kulture.

Neće biti dosadno, zar ne?