Recept za bolju ulicu: Izradite samostalno jednostavne i povoljne klupice

Recept za bolju ulicu: Izradite samostalno jednostavne i povoljne klupice

ArtMašina nam opet zapošljava ruke i maštu. Ovaj put radimo klupice kojima možemo oplemeniti i vratiti sve one prostore koje su zauzeli automobili i nemar.

Nikad dovoljno klupica! U tu kratku i jasnu formulaciju može se sažeti misao iza ovog kratkog pregleda, doslovno recepta, jedne od mogućnosti izrade jednostavnih klupica za sjedenje koju smo isprobale na Škurinjama kroz radionicu “Oklupimo Škurinje!”. Prostore su nam okupirali automobili, otpad, razne urbanističke nelogičnosti, ali jednostavnim samostalnim intervencijama uvijek možemo napraviti nešto za sebe ispred portuna, zgrade, na pločniku…

Klupice su onda pravo mjesto za odmor, razmišljanje, čitanje dobre knjige, stripa….

U izradu ove klupice mogu se uključiti svi jer je sam postupak jednostavan, a materijal se može lako i relativno jeftino nabaviti. Ako ju netko razbije, ukrade ili ju jednostavno uništi protok vremena recept je jasan – napravite novu. 🙂

Korak 1.

Od materijala bit će vam potrebna drvena građa debljine 4 cm i širine 7 cm te duljine 1,3 m (ove dimenzije variraju ovisno o proizvođaču te će u tekstu biti navedene dimenzije koje su nama bile dostupne), betonski protupotresni blokovi (tzv. cinder blok), vijci s ukrasnim kapicama i potporne daščice debljine 5 mm.

Recept za jednu klupicu glasi: 2 bloka, 3 drvene grede, 12 vijaka i 4 potporne letvice. Uz materijal, naravno morat ćete koristiti alat i tu ne štedite na opremi jer morate raspiliti drvo, bušiti drvo i beton, zavidati i pritegnuti vijke, a bilo bi poželjno i da malo brusite. Možda i nije tako jednostavno kako smo rekli na početku? 😉 Ipak, ako nemate vi, sigurno susjed ima bušilicu, brusilicu… A možda je vrijeme i za zajedničku “knjižnicu” alata u kvartu? 😉

DSCN9882

Korak 2.

Blokovi su dosadne sive boje te preporučujemo da ih ukrasite po vlastitom guštu. Fasadna boja bit će za to sasvim uredu. Ako su vam blokovi spremni, na samim blokovima ucrtajte točne pozicije za potporne letvice i drvene grede. Složite klupicu; namjestite grede kako ste označili na blokovima. Obavezno ostavite razmak između greda kako ne bi došlo do nakupljanja vode tijekom kišnih dana.

DSCN9898

Korak 3.

Kad su svi elementi na svojem mjestu, počnite s bušenjem prvo drvenih elemenata, a potom i betonskih blokova. Za bušenje će vam biti potrebna bušilica sa svrdlima za drvo i bušilica koja može probiti beton. Povrh svega, trebat će vam sva vaša snaga, ipak netko mora držati sav taj alat!

DSCN9915

Korak 4.

Kada su rupe izbušene, stavite vijke i pritegnite ih s maticama. Ako vijci odmah ne ulaze u rupe, čekićem ih malo ”omekšajte”. Vijke zaštitite tkaninom prije nego udarite čekićem kako se ukrasna kapica vijka ne bi oštetila.

DSCN9918

Slika 5.

Obavezno osigurajte pomoć, jer puno ovdje ima fizikalije i manevriranja s teškim alatom. Mladost dobrodošla. 🙂

DSCN9953

Slika 6. 

Sjedišta klupica bilo bi dobro pripremiti prije spajanja tako da se pobruse i oboje zaštitnom lazurom ili bojom za drvo. Nakon spajanja, možete još dodati ”ruku”, dvije premaza kako bi bili sigurni da je drvo zaštićeno od vanjskih utjecaja.

Ovo s bojanjem, predlažemo da učinite prije spajanja jer kad klupica bude gotova, poželjet ćete sjesti, a to neće biti moguće ako je sjedište friško premazano! Kvaka 22! 

DSCN9961

Aktivnost je dio projekta “Kultura na balkonu” kojeg zajednički provode Udruga za urbanu regeneraciju “Kuraž”, Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020, a podržava program Actors of Urban Change.

Za detaljnije upute, pogledajte (i uživajte) u galeriji slika.: