Kako se muljalo naselje: Nesuđene škurinjske zgrade

Kako se muljalo naselje: Nesuđene škurinjske zgrade

Što je bilo bilo je te nema smisla kukati, no nama su mala povjesničarska istraživanja kao što ste skužili put za budućnost. Uostalom dio posla nam je svojevrsni ispravak u novim okolnostima onog što je davno promašeno, namjerno ili slučajno.

Odlične smo materijale pronašli u Vjesniku Luke Rijeka, a s obzirom da je Luka Rijeka jako važna za nastanak Škurinja stvar je vrlo zanimljiva – naime, naselje je inicijalno planirano kao prvenstveno lučko naselje izgrađeno od strane Lučkog stambenog poduzeća koje se preimenovalo u Adriamont te je po putu osim imena promijenilo i misiju izgradnje isključivo stanova za radnike Luke Rijeka.

Kao što mnogi znaju naselje je trebalo izgledati bitno drugačije, a lijepo je to vidjeti kroz vizuale koji su prije izgradnje i javno plasirani građanima.

Vidimo tako da su sve zgrade planirane u dva tipa – jedan trokatnica s prizemljem koje relativno nalikuju na ostvarene samo u prvom redu naselju (Osječka, Save Vukelića…) i drugi tip, što je jako zanimljivo – velikih etažnih stanova u nižim objektima. Tip stanova Adriastandard 2 nikad se na žalost nije gradio na području Škurinja te je tako postignuta preizgrađenost i zatrpanost terena.

Intrigantan je i opis kompleksa naselja – obećavaju se ključni društveni objekti, jaslice, škola, te nama vrh svega – da će većinu površine zauzimati parkovi. Svaki komentar je suvišan jer svi imamo oči. Škola je završila praktički izvan naselja, jaslice su bile u dva stana dok nisu postale udruga umirovljenika i spominjane su još do 2000-ih da bi tada šaptom nestale i iz najava, prave javne društvene infrastrukture nema, a parkovi su valjda ona polufunkcionalna dislocirana tvorevina prema zaobilaznici. “Opskrbnih centara” je nastalo puno, više nego su se nadali, mora se reći.

No takav rasplet situacije je bio tipičan za eru – u poduzećima je bio velik pritisak na broj stanova (mnogi radnici su živjeli u barakama i po svaku cijenu htio se stan!), svojevrsnim investitorima je povoljnije bilo graditi brze zgrade s puno stanova nego brinuti se o urbanizmu i društvenoj infrastrukturi i parkovima, a i u džep je znalo sletjeti svašta zbog raznih interesa.

Svakako preporučujemo vrhunac filma Živi bili pa vidjeli kojeg su scenaristi i redatelji radili kao da je baš upravo o toj temi. Baš pogledajte i puno toga je jasnije.

Kao što smo rekli što je bilo bilo je i vrijeme je da se korekcije naprave, doduše danas u novom kontekstu konzumerističke trgovačke zone, ali u svakom slučaju neki dugovi i obveze prema Škurinju i stanovnicima postoje zbog modernog riječkog razvoja. Uostalom Rijeka nema prostora na bacanje da bi bilo koje brdo gurala na marginu…