Knjiga “Riječka radnička naselja” – do sada najkonkretniji rad i o nastanku Škurinja

Knjiga “Riječka radnička naselja” – do sada najkonkretniji rad i o nastanku Škurinja

Škurinje kao relativno novo naselje nastalo praktički iz ničega nema neku posebno bogatu povijest, pa tako nema ni previše knjiga kroz koje o njemu nešto možemo saznati.

Za sada najzanimljivija pojavila se prošle godine u izdanju Udruge Pro Torpedo i naslovom “Riječka radnička naselja“, a kao rezultat rada tri autorice/autora – Daine Glavočić, Jasne Rotim Malvić i Srđana Škunce. Riječ je o svakako zanimljivom uratku u kojem na temelju istraživanja zadiru u fenomen nečeg što prepoznaju kao radnička naselja – dakle mjesta masovnog stanovanja građena kroz XX. stoljeće za ljude obično zaposlene u riječkim industrijskim pogonima.

Knjiga je prepuna zanimljivih podataka, nacrta, narativa o izgradnji pojedinih dijelova Rijeke, a među ostalim jedno poglavlje posvećeno je i naselju Škurinje, upravo onom dijelu koji se naziva Novo naselje. O navedenom piše upravo riječki pročelnik za urbanizam Srđan Škunca predstavljajući u osnovnim crtama faktografiju o nastanku naselja i pružajući dijagnozu o ključnim problemima.

Ono što možemo istaknuti kao svojevrsni nedostatak knjige je da nije jasan kriterij zašto se neka naselja gledaju kroz etiketu “radnička”, a neka ne – naime prema istom principu i modelu socijalističke stanogradnje te za vrlo sličnu društvenu strukturu stanovnika građena su i naselja Drenova, Vežica, neboderska naselja na Rastočinama, Turniću, Kozali, Zametu, Kantridi…

No bez obzira na to ovo su za sada najkonkretniji redovi o povijesti Škurinja koje možete pronaći i na policama Gradske knjižnice Rijeka, a uskoro i policama naše male knjižnice u Škurinjskom kulturnom centru (stan MO, Bujkove 44).