Salata sa Škurinja? Može. Jedna mala “zelena” retro vijest iz 1987. godine

Salata sa Škurinja? Može. Jedna mala “zelena” retro vijest iz 1987. godine

Ne volimo mi slučajno zelene teme. 🙂 Na pravi slatkiš naišli smo u Novom listu iz 1987. godine, a vijest je to o otvaranju novog plastenika za proizvodnju povrća na području “Parkova i nasada” koji su tada zauzimali dobar dio prostora doline Škurinjskog potoka (današnji Konzum, Lidl…).

U plasteniku se doista proizvodilo povrće – salata, krastavci, rajčice te je to završavalo u dućanima. Kao što se vidi iz teksta planovi su bili značajni. Ipak, kasnije se situacija mijenja. Proizvodnja povrća je prestala, poduzeće se je usmjerilo na ukrasne vegetacije, a tereni su prodani te su na njima izgrađeni trgovački centri s mahom uvezenim povrćem.

S time je prekinut kontinuitet koji je trajao stoljećima s obzirom da se je plodna draga Škurinjskog potoka koristila za stvaranje hrane minimalno od sredine XV. stoljeća od kada sežu najstariji izvori.

Zanimljivo je da je “tvornica povrća” treći proizvodni pogon koji je tada postojao na Škurinjama – bile su tu i Riječka tvornica konopa (današnja Prima i Emmezeta) te “tvornica stanova” Adriamont (današnji autosaloni, garaža Autotransa). Zavirite u mali tekst o Adriamontu i škurinjskoj epizodi Riječke tvornice konopa.

Prateći trendove proizvodnje hrane i potrebu za što većom lokalnom proizvodnjom, tko zna, možda će jednoga dana na Škurinjama zaživjeti i uspješnije “tvornice hrane”.