Knjige susjedima: Izradite malu knjižnicu i točku razmjene knjiga u portunu

Knjige susjedima: Izradite malu knjižnicu i točku razmjene knjiga u portunu

Prostor u kojem boravimo treba nam biti ugodan i omogućiti nam nesmetano bavljenje s našim dnevnim aktivnostima. U nekim prostorima boravimo duže, a u nekima kraće. Negdje se ne zadržavamo jer ne postoji sadržaj koji bi nas zaokupio. U zgradi, takvi su prostori najčešće u službi svih stanara i bez posebnog sadržaja jer se kroz njih ”samo” prolazi ili se pohranjuju stvari.

Ako postoji volja i interes stanara, ovakvi prostori se mogu prenamijeniti i obogatiti sadržajem koji će život u zgradi učiniti ugodnijim. Jedan od načina na koji se običan prolaz ili ulaz u zgradi može osmisliti jest organiziranje samoodržive knjižnice. U jednom škurinjskom portunu pripremili smo ilustrativan primjer koji baš svatko može napraviti i kod sebe.

Korak 1. 

Nakon što su se svi stanari usuglasili da bi bilo dobro zajednički prostor u zgradi oplemeniti nečim kao što je knjiga, izmjerite prostor i napravite plan rasporeda polica za knjige.

Računajte da će s vremenom sve više ljudi donositi knjige te odmah osigurajte što je više moguće polica. Police ne smiju smanjiti prohodnost portuna ili zaklanjati strujne ormariće. Puno je stavki koje treba zadovoljiti, ali nemojte odustati, može se.

IMG_0349

Korak 2.

Police koje ćete koristiti za knjižnicu neka budu što jednostavnije jer ćete ih vi morati slagati. Izbjegavajte isto tako sjajne materijale. Ne želite svaki dan brisati tragove ruku korisnika. Ovisno o veličini i mogućnosti prostora, birajte boje. Za male prostore bijela i svijetle boje, za veće budite hrabri i poigrajte se s uzorcima.

IMG_0368

Korak 3. 

Budite otvorenog uma i prihvatite pomoć susjeda iz ulaza do. Portunska knjižnica namijenjena je za cijeli kvart, a ne samo za vas par entuzijasta s istog kućnog broja.

IMG_0417

Korak 4.

Iako svi sve znamo, nije loše negdje istaknuti kako se ponašati i koristiti portunsku knjižnicu. Naime, kako se radi o samoodrživoj knjižnici, sami ćete morati brinuti o tome kad vratiti knjigu jer nema tete knjižničarke koja će vas mail-om upozoriti da ste prekardašili s čuvanjem knjige.

IMG_0424

Slika 5.

U vašoj portunskoj knjižnici, neka se nađe i koji jastučić da bude udobnije sjediti na stubištu dok čitate nove brojeve Dylan Doga. Treba predvidjeti i prostor za bilježnicu u kojoj ćete voditi evidenciju posuđenih knjiga.

IMG_0448

Slika 6.

Ciceron kaže sljedeće – Soba bez knjige je kao tijelo bez duše. A mi kažemo da je portun bez bilja i knjižnice samo prolaz. Budite hrabri i predložite na sljedećem sastanku stanara, uređenje zajedničkog prostora. Povezat ćete se sa svojim susjedima i osim o vremenu, moći ćete sigurno otvoriti još pokoju temu za razgovor.

IMG_0600

Posebna napomena: 

Kao što ste shvatili knjižnicu čine knjige s vaših kućnih polica za koje vam više nije toliko važno da ih imate doma te ste skloni podijeliti ih s drugima. Mala knjižnica je vaša točka razmjene knjiga. Mnogima na um prvo padaju sve opasnosti ovakvog koncepta – netko će ukrasti knjigu, uništiti, zapaliti… Mislimo da nije dobro opterećivati se odmah negativnim aspektima pojedinaca i nije dobro robovati njihovim lošim navikama. Potrebno je samo biti uporan.  

I napokon ste došli do tog Dylan Doga kojeg vam je na polici ostavio susjed. 🙂 

IMG_0466

Aktivnost je dio projekta “Kultura na balkonu” kojeg zajednički provode Udruga za urbanu regeneraciju “Kuraž”, Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020, a podržava program Actors of Urban Change.