Novosadsko Novo naselje – još jedni lovci na kulturni centar koji lako postaju inspiracija

Novosadsko Novo naselje – još jedni lovci na kulturni centar koji lako postaju inspiracija

Iako mnogi tako ne misle, zatvoreni u čahure onoga što se vidi s balkona, za naš razvoj i budućnost naselja izrazito su važni globalni, ponekad naizgled potpuno apstraktni i daleki procesi.

Razne primjene i noviteti iz smjera održivog razvoja (energetska neovisnost i obnovljivi izvori, električna autonomna vozila…), daljnje promjene informacijskih tehnologija (društvene mreže, mobilne aplikacije…), promjene tržišta rada (značaj kreativnih industrija, pitanje budućnosti proizvodnji u sklopu revolucije aditivnih tehnologija i AI-a…), da spomenemo samo neke faktore, jako utječu i na to što je Škurinje 2025., 2030., 2050. godine.

Jednako tako na nas utječe i kada negdje, u nekom dalekom gradu, naizgled iz ničega, nastaje novi kulturni centar. Takav je slučaj s kvartom Novo naselje u Novom Sadu u kojem smo proveli neko vrijeme kroz program Actors of Urban Change. Daleko od turizma centra, tvrđave i fame Exita postoji zapravo pravi grad koji nam je od interesa.

Novo naselje, odnosno područje službenije zvano Bistrica i Satelit, nastalo je poput Škurinja u jeku socijalističke stanogradnje sedamdesetih i osamdesetih godina, tada kao relativna periferija grada u širenju, a danas integralni dio Novog Sada.

Naravno, kao i cijeli grad i Novo naselje je izgrađeno na ravnom terenu na kojem su urbanisti i arhitekti koristili pametna i promišljena rješenja – široke ulice, dosta parkiranih mjesta, pješačkih zona i puno prostora za poslovanje u prizemljima zgrada..

Ipak, nešto je pri inicijalnoj izgradnji zaboravljeno te nikad kasnije nije izgrađeno – kulturni centar. Doduše, na području je ogranak knjižnice, dosta prostorija koje mogu biti korištene za rad udruga i sl, da ne govorimo o platoima na otvorenom, ali stanovnici osjećaju da im nedostaje prava neimprovizirana kulturna baza.

Upravo zato je tu i nastala organizacija Novo kulturno naselje koja od 2014. godine službeno i organizirano, a od ranije fragmentarno i spontano, pokušava izgraditi situaciju u kojoj će na Novom naselju nastati pravi kulturni centar.

Broj aktivnosti kulturnog tipa koje rade kao dio procesa senzibiliziranja i stvaranja zajednice je stvarno puno – kazališni festival, filmski festival, radionice za djecu, a paralelno i rad na modelu i izgledu budućeg kulturnog centra.

Da bi on doista i nastao važnim se nameće projekt Novi Sad 2021 jer godinu nakon Rijeke Novi Sad provodi taj važan projekt, a u njemu je kao jedna od važnijih točaka istaknut nastanak kulturnih stanica u funkciji decentralizacije i disperziranja kulturnog života.

Na Novom naselju tako postoji artikulirana ideja da je potreban nastanak kulturnog centra, lokacija, idejno rješenje arhitekture, organizacija koja ga može “puniti” programima…Još doista mora nastati i centar koji će se ako po putu netko ne izgubi energiju doista i dogoditi. Kako dobro i zanimljivo rade najbolje možete provjeriti kroz njihovu Facebook stranicu, pa prošećite ovdje.

Hvala još jednom lokalcu i jednom od pokretača Ognjenu na provodu kroz naselje, stručnjaku za urbanizam Darku na puno konteksta te programu Actors of Urban Change koji nam je omogućio ovakav oblik učenja i stvaranja prijateljstva.