Urban AR

Jedan od posebno vrijednih koncepata koji razvijamo, a svojim smislom nadilazi Škurinje, je ispitivanje mogućnosti uloge AR tehnologije u pristupu arhitekturi i urbanizmu.

Upravo zato razvija se aplikacija kvARt koja je za potrebe lakše komunikacije i sa stranim suradnicima, državljanima, interesentima postala Urban AR.

Riječ je o za sada jednostavnoj mobilnoj AR aplikaciji koja omogućava praktičnu vizualizaciju različitih komunalnih intervencija u okoliš te njenu lakšu komunikaciju s onima koje tema zanima. Riječ je o prvoj fazi razvoja šireg edukativnog koncepta kroz kojeg se produbljuje uloga “običnih” građana u shvaćanju, promišljanju i apliciranju urbanističkih rješenja. Uz aplikaciju organiziraju se kritičke šetnje naseljem kroz koje se razgovara o njegovoj povijesti, urbanističkim rješenima i mogućnostima.

Aplikaciju je za sada moguće preuzeti u Google Play Storeu, a bit će moguće preuzeti je i u App Storeu za iOS uređaje. Provjeri je na linku te ako je kompatibilna s vašim uređajem (AR je grafički zahtjevan) i preuzmi i isprobaj.

Aplikacija je razvijena uz podršku javnih potreba u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije, a u kontekstu programa 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Zanima li vas više detalja javite se na mail skurinjskisusjedi@gmail.com.

Organizator i nositelj aktivnosti je neprofitna organizacija Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž.